Taxi – Taxicab

A taxi, más néven taxi vagy CAB, egy olyan típusú jármű bérlése a járművezető által használt, egy utas vagy kis csoport az utasok, gyakran egy nem megosztott utazás. A taxi az utasokat az általuk választott helyek között közvetíti. Ez különbözik más közlekedési módoktól, ahol a pick-up és a drop-off helyeket a szolgáltató határozza meg, nem pedig az utas, bár a kereslet reagál a közlekedésre és a taxik megoszthatják a hibrid busz/taxi módot.

A taxi négy különböző formája létezik, amelyeket a különböző országokban némileg eltérő feltételekkel lehet azonosítani:

Hackney kocsik, más néven nyilvános bérlet, üdvözölték vagy utcai taxik, engedélyezett a jelzési egész Közösségek
Privát bérelhető járművek, más néven minicabs vagy magán bérelhető taxik, engedéllyel előzetes foglalás csak
Taxibuses is jön sok variáció az egész fejlődő országokban, mint jitneys vagy jeepney, működő előre meghatározott útvonalakon jellemzi több megálló és több független utas
Limuzinok, speciális jármű, előfoglalási engedéllyel

Bár a járművek típusai és a szabályozás, a bérbeadás, a kiszállítás és a tárgyalási mód országonként jelentősen eltérnek egymástól, számos közös jellemző létezik. Vitákat, hogy a smartphone-alapú Ride jelzési szolgáltatást kell szabályozni, mint taxicabs vezetett bizonyos joghatóságok létrehozása új osztályozás úgynevezett közlekedési hálózat társaság.